Συμβουλές για να αυξήσετε τη γονιμότητα μετά τα 35

Τα ωάρια έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Η απόκτηση ενός παιδιού προϋποθέτει ένα υγιές ωάριο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο σπάνιο στο πέρασμα του χρόνου. Στην αρχή της ζωής μας έχουμε ένα εκατομμύριο ωάρια στις ωοθήκες. Τα περισσότερα από αυτά, βέβαια, δεν ωριμάζουν ποτέ. Μέχρι να φτάσουμε την εφηβεία, ο αριθμός τους έχει πέσει στο μισό και συνεχίζει να μειώνεται κάθε χρόνο που περνάει.

Η μέση γυναίκα στατιστικά αποκτάει παιδί μέχρι τα 41, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εγγυημένο. Η ικανότητά μας να συλλάβουμε ένα παιδί με φυσιολογικό τρόπο τελειώνει περίπου δέκα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε μεθόδους για να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε μία γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση» εξηγεί ο δρ. Άνταμσον. Σήμερα οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν ορισμένους δείκτες γονιμότητας, όπως τα επίπεδα της ορμόνης FSH.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στις μεγαλύτερες γυναίκες. Κάθε φορά που αναβάλλουμε την τεκνοποίηση για το μέλλον και συγχρόνως ευγνωμονούμε την επιστήμη για την πίστωση χρόνου που μας δίνει, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτά που μπορούν να πετύχουν οι γιατροί. «Οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, βοηθούν τόσο τα ωάρια όσο και το σπέρμα να φτάσουν στο στόχο τους» λέει ο δρ. Άνταμσον. «Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν την ποιότητα ή την ποσότητά τους».

Αλήθεια ή ψέμα; Τι επηρεάζει πραγματικά τη γονιμότητα;

Το χάπι: Ψέμα. «Ακόμη και τον πρώτο μήνα μετά τη διακοπή του χαπιού, έχει κανείς όλες τις πιθανότητες να μείνει έγκυος. Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες που σταματούν το χάπι και μένουν έγκυες από τον πρώτο μήνα, έχουν ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες να κάνουν δίδυμα». Τα παιδιά που γεννιούνται μετά το χάπι δεν διατρέχουν αυξημένους κινδύνους υγείας.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Αλήθεια. Οι ορμονικές διαταραχές που συνοδεύουν το σύνδρομο επηρεάζουν τη διαδικασία της ωορρηξίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασταθείς περιόδους, αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, την κοιλιά και την πλάτη, ακμή και αύξηση βάρους.

Ενδομητρίωση: Αλήθεια. Όταν ο ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσεται εκτός της μήτρας, δηλαδή έξω από τις περιοχές που μεγαλώνει φυσιολογικά, τότε ο γυναικολόγος κάνει διάγνωση ενδομητρίωσης.Καθώς ο ιστός αυτός μπορεί ακόμη και να μπλοκάρει τις σάλπιγγες, να εμποδίσει τη φυσιολογική ωορρηξία ή να αναστείλει την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένο ωαρίου, η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει στη στειρότητα.

Διακοπή κύησης: Ψέμα. Μία έκτρωση στο παρελθόν δεν επηρεάζει την ικανότητά να συλλάβουμε ένα υγιές έμβρυο στο μέλλον, εκτός αν η επέμβαση είχε επιπλοκές που έβλαψαν τη μήτρα.

Διατροφή: Ψέμα. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά να συλλάβουμε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Τοξίνες: Αλήθεια. Παρόλο που η έρευνα για την επίδραση των τοξινών στη γονιμότητα είναι ακόμη σε εμβρυικό στάδιο, μελέτες σε άτομα που εκτίθενται λόγω επαγγέλματος σε ορισμένα χημικά, όπως τα φυτοφάρμακα, έχουν βρει σύνδεση με τα προβλήματα γονιμότητας. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο υδράργυρος και κάποια χημικά που βρίσκονται στα πλαστικά (όπως οι φθαλικοί εστέρες) ίσως να εμποδίζουν τη γονιμότητα.

Πηγή: www.medlife.gr