Ουρογυναικολογία

Ουρογυναικολογία

– Ακράτεια

Η ακράτεια, η ακούσια δηλαδή απώλεια ούρων, είναι ένα πρόβλημα αρκετά συχνό ιδιαίτερα στις γυναίκες. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως στις μεγαλύτερες.

Οι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να χαλαρώσουν από διάφορες αιτίες:

  • Εγκυμοσύνη-τοκετός: προκαλείται διάταση των μυών. Σε κάποιους μύες φτάνει και πάνω από το ανώτατο όριο ενός μυ να επανέρχεται στην αρχική του μορφή κατόπιν διάτασης.
  • Ηλικία: οι μύες χαλαρώνουν φυσιολογικά με το πέρασμα των χρόνων.
  • Παχυσαρκία: προκαλείται πίεση στους μύες λόγω του μεγάλου βάρους.
  • Εμμηνόπαυση: λόγω έλλειψης οιστρογόνων που κάνει τους μύες αδύναμους.

Τύποι ακράτειας:

Ακράτεια στρες: Εμφανίζεται όταν οι μύες του πυελικού εδάφους έχουν χαλαρώσει και δεν μπορούν πια να συγκρατήσουν τα ούρα μέσα στην κύστη και την ουρήθρα κλειστή. ‘Ετσι, οποιαδήποτε αύξηση της πίεσης στην κύστη, που επέρχεται σε διάφορες καταστάσεις όπως με το φτάρνισμα, τον βήχα, τη σωματική άσκηση (πηδηματάκια ή και τρέξιμο) ή κάποιες φορές και με τις κινήσεις του σώματος, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ούρων.

Ακράτεια έπειξης: Συμβαίνει όταν η γυναίκα αισθάνεται την έπειξη για ούρηση, όπου υπάρχει διαφυγή ούρων προτού φτάσει η γυναίκα στην τουαλέτα. Η κύστη συσπάται απότομα και δεν υπάρχει σωστός έλεγχος της σύσπασης.

Μικτή ακράτεια: Συνδυασμός ακράτειας στρες και ακράτειας από έπειξη. Αρκετές γυναίκες παραπονιούνται και για τους 2 τύπους ακράτειας.

Ακράτεια από υπερπλήρωση: Εμφανίζεται όταν η ουροδόχος κύστη είναι συνέχεια γεμάτη με ούρα, γι’ αυτό και συνέχεια έχει διαρροή. Προκαλείται από αδύναμους μύες πυελικού εδάφους που αδυνατούν να αδειάσουν την κύστη, από απόφραξη της ουρήθρας ή ακόμα από ανωμαλίες όπως σακχαρώδη διαβήτη, τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης, αλλά και από πρόπτωση των οργάνων των κολπικών τοιχωμάτων.

Λειτουργική ακράτεια: Εμφανίζεται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που τους εμποδίζουν να σκεφτούν να ουρήσουν, όπως για παράδειγμα σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ.

Για τη διάγνωση της ακράτειας είναι αναγκαίο να επισκεφθείτε τον κατάλληλο ιατρό. Ο ουρογυναικολόγος είναι γυναικολόγος εξειδικευμένος σε ουρολογικά προβλήματα γυναικών και έχει κατάλληλη γνώση της γυναικείας ανατομίας του κόλπου και του πυελικού εδάφους.