Η γυναικολόγος που λάτρεψε την Πάτρα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Γεννήθηκε: Στον Πειραιά

Όνομα: Εύα

Επίθετο: Μαυρομμάτη

Γονείς: Γιαννούλης και Ανδριάνα

Αδέλφια: Βασιλική

Σπουδές: Ιατρική/Γυναικολογία, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πρώτη δουλειά: Στο ΠΠΝΠ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Αγαπημένη ενασχόληση: Τένις, γυμναστική

Αγαπημένος προορισμός: Νότια Αμερική

Αγαπημένο φαγητό: Σαλάτες

Τυχερός αριθμός: 1

Απεχθάνεται: Το ψέμα και την αχαριστία

Σημερινή ιδιότητα: Μαιευτήρας χειρουργός – Γυναικολόγος

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΡΟΔΙΤΗ

Είναι από τις πιο συμπαθείς προσωπικότητες στην Πάτρα. Και αγαπημένη Γυναικολόγος πολλών γυναικών. Κοινωνική, πρόσχαρη, έξυπνη και πετυχημένη. Αλλά σήμερα στο facecontrol θα γνωρίσουμε την πορεία αλλά και τις σκέψεις της Εύας Μαυρομμάτη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιάενώ αγαπημένο της νησί είναι η Νάξος, γενέτειρα του πατέρα της. Ήταν επιλογή της να μείνει μόνιμα στην Πάτρα αφού εδώ έμελλε να περάσει τα φοιτητικά της χρόνια.

Δέθηκε αμέσως με την πόλη και η απόφασή της για μόνιμη παραμονή ήρθε χωρίς πολλές σκέψεις. Η Γυναικολογία ήταν το όνειρό της. Και περισσότερο, ονειρευόταν να βοηθά γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας. Γι’ αυτό και η ίδια ειδικεύθηκε στη στειρότητα και στην παθολογία του τραχήλου της μήτρας.

 

Ποιες εικόνες σας δένουν περισσότερο με την παιδική σας ηλικία;

Η εικόνα της θάλασσας. Του λιμανιού του Πειραιά και η γειτονιά μου. Μου έρχονται εικόνες από μια εποχή ανεμελιάς και αθωότητας. Χρόνια που νοσταλγείς με αγάπη και συγκίνηση πολλές φορές.

Πότε σκεφτήκατε για πρώτη φορά να ασχοληθείτε με την Ιατρική και γιατί;

Η αλήθεια είναι πως ήταν μια παρότρυνση της μητέρας μου. Όμως ήταν κάτι που γέμιζε και εμένα μέσα μου. Ίσως γιατί πάντοτε ένιωθα αυθόρμητα μια επιθυμία να προστατεύω τους άλλους, να τους βοηθάω. Το Ιατρικό λειτούργημα, για μένα, ήταν ό,τι πιο σημαντικό μπορούσε κανείς να ασκήσει σε αυτή τη ζωή. Και αποτέλεσε το μοναδικό μου όνειρο. Είμαι ευτυχισμένη που το ακολούθησα.

Και πότε αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον κλάδο της Γυναικολογίας; Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Η αγάπη μου για τα παιδιά με ώθησε. Και το ενδιαφέρον μου για το Δώρο της Ζωής! Με αυτό θέλησα από την αρχή να ασχοληθώ. Ήθελα να βοηθήσω κάθε γυναίκα που δημιουργούσε μια καινούργια ζωή σε αυτό τον κόσμο. Τι πιο όμορφο, πιο σπουδαίο και πιο ανθρώπινο υπάρχει; Και πρωτίστως, ήθελα να βοηθήσω τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας. Μια βοήθεια που θα αποσκοπούσε ώστε το αδύνατο να γινόταν δυνατό…

Αλήθεια, παρά το ότι μιλάμε για γυναίκες εν τούτοις κυριαρχούν οι άνδρες Γυναικολόγοι στο χώρο. Αυτό λειτούργησε ανασταλτικά ή αντιθέτως;

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω τον ανταγωνισμό των ανδρών Γυναικολόγων. Οι οποίοι πράγματι ήταν αρνητικοί στο να παρέχουν την οποιαδήποτε βοήθεια, στο να μοιραστούν δηλαδή τις εμπειρίες τους. Όμως όταν αγαπάς κάτι δεν το εγκαταλείπεις.

Παραμένεις σε αυτό και αγωνίζεσαι. Και γεμίζει η ψυχή σου από την αίσθηση του ότι προσφέρεις και βοηθάς γυναίκας στη δημιουργία της ζωής. Και θεωρώ ότι αυτός ο αγώνας μου δικαιώθηκε και οι ίδιες οι γυναίκες ήταν εκείνες που με επιβράβευσαν… Γι’ αυτό και τις ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά, την κάθε μία ξεχωριστά!

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια. Και η αμεσότητα με την οποία αντιμετωπίζω τις γυναίκες που με επισκέπτονται. Και στις οποίες χρωστώ πολλά…!

Ο χρόνος για τις καθημερινές υποχρεώσεις είναι επαρκής; Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεφεύγετε από την ρουτίνα;

Το διάβασμα, αργά τη νύχτα στο σπίτι, είναι αυτό που με χαλαρώνει μετά από μια δύσκολη και αγχωτική μέρα. Αλλά και τα ταξίδια! Λατρεύω τη στιγμή που ετοιμάζω ένα μικρό βαλιτσάκι και είμαι έτοιμη για μια απόδραση. Δεν έχει σημασία το πόσο μακριά και το πού. Σημασία έχει απλώς να φεύγεις που και που…

Τι άποψη έχετε για τη φιλία;

Η φιλία είναι από τα πλέον σπουδαία αγαθά του ανθρώπου. Από τα παιδικά μας χρόνια αναζητάμε ανθρώπους που θα αποτελέσουν στα διάφορα στάδια της ζωής μας ένα ψυχολογικό στήριγμα. Στις χαρές αλλά και στις λύπες. Επομένως, η φιλία είναι αναγκαία για την ψυχική μας ισορροπία.

Για το χρήμα;

Το χρήμα είναι μέσο εξασφάλισης υλικών αγαθών. Ωστόσο, ο έχων χρήμα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη, ότι είναι ευτυχισμένος στη ζωή του. το χρήμα, για μένα, δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο επίτευξης μιας ποιοτικής διαβίωσης.

Και τέλος, για την Πάτρα; Τα «συν» και τα «μείον» της πόλης;

Στα θετικά, ότι η Πάτρα είναι μια πόλη που συνδυάζει καλή ποιότητα και αυξημένο βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους της. Διαθέτει ένα καινούργιο λιμάνι που εξυπηρετεί τις εμπορικές ανάγκες και τον τουρισμό. Επίσης, έχει ήπιο κλίμα, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα.

Οι πολίτες έχουν πληθώρα επιλογών σχετικά με την διασκέδαση, την άθληση και την ψυχαγωγία τους. Στα αρνητικά, συγκαταλέγεται το αυξημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, η ρύπανση και η έλλειψη πρασίνου.

Ακόμα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και λόγω της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της αύξησης του επιπέδου της ανεργίας.

Πηγή: http://dete.gr/